[vc_row][vc_column][vc_column_text]

دعاوی مربوط به اشتباهات ثبتی :

در انتها جهت دریافت مشاوره و راهنمایی بیشتر در خصوص دعاوی مربوط به اشتباهات ثبتی با وکیل آپ در تماس باشید.

برای رسیدگی به کلیه اختلافات و اشتباهات مربوط به امور ثبت اسناد و املاک در مقر هر دادگاه استان هیأتی به نام هیأت نظارت مرکب از رئیس ثبت استان یا قائم مقام او و دو نفر از قضات دادگاه استان به انتخاب وزیر دادگستری تشکیل می‏ شود.هیأت مزبور به کلیه اشتباهات ثبتی و اختلافات مربوط به آن در حوزه قضایی و همچنین دعاوی مربوط به اشتباهات ثبتی استان رسیدگی می‏ نماید. ( دعاوی مربوط به اشتباهات ثبتی )

برای این هیأت یک عضو علی البدل از قضات دادگستری یا کارمندان ثبت مرکز استان از طرف وزیر دادگستری تعیین خواهد شد.

اشتباهاتی که در موقع ثبت اسناد در اداره ثبت اسناد و املاک از طرف مأموران ثبت ممکن است رخ دهد می‌ تواند در مرحله قبول تقاضای ثبت یا در اثنای عملیات مقدماتی یا در ثبت ملک و صدور سند مالکیت و یا در جریان تفکیک املاک رخ دهد که در قانون اشتباهات ثبتی بیان شده است. ( دعاوی مربوط به اشتباهات ثبتی )

دعاوی مربوط به اشتباهات ثبتی2

انواع اشتباهات ثبتی:

اشتباهات ثبتی انواع مختلفی دارد: ( دعاوی مربوط به اشتباهات ثبتی )

  • اشتباه در شماره ملک ثبت شده
  • در مساحت و عملیات تحدیدی ملک و ورود به ملک مجاور
  • نام و نام خانوادگی مالک
  • ثبت حقوق ارتفاقی ملک
  • در پذیرش تقاضای ثبت
  • تفکیک املاک
  • در مندرجات سند مالکیت
  • و….

دعاوی مربوط به اشتباهات ثبتی:

ثبت ملک دارای مراحل و تشریفاتی است که خود می تواند موضوع دعوای حقوقی قرار گیرد.اختلافات دیگری که ممکن است در خصوص امور ثبتی به وجود آید در زمینه اجرای اسناد رسمی در ادارات ثبت بوده که می تواند مشمول توقیف یا ابطال گردد.دعاوی ملکی در خصوص نفس ملک است ولی دعاوی ثبتی در خصوص عملیات ثبت سند می باشد.

برابر بند ۴ ماده ۲۵ قانون ثبت اشتباهاتی که قبل از ثبت ملک در جریان عملیات مقدماتی ثبت پیش آمده و موقع ثبت ملک در دفتر املاک مورد توجه قرار نگرفته، بعداً اداره ثبت به آن متوجه گردد در هیات نظارت مطرح می شود و در صورتی که پس از رسیدگی وقوع اشتباه محرز و مسلم گردد و اصلاح اشتباه به حق کسی خلل نرساند هیات نظارت دستور رفع اشتباه و اصلاح آن را صادر می نماید و در صورتی که اصلاح مزبور خللی به حق کسی برساند به ذی نفع اخطار می کند که می تواند به دادگاه مراجعه نماید و اداره ثبت دستور رفع اشتباه یا اصلاح آن را پس از تعیین تکلیف نهایی در دادگاه صادر خواهد کرد.

بدیعی است که در تقدیم دادخواست، رعایت مقررات ماده ۵۱ قانون آئین دادرسی مدنی نیز الزامی است و دعوی نیز دعوی مالی محسوب می گردد.نکته قابل توجه اینکه، نظر هیات نظارت از آنجایی که مرجع تشخیص اشتباهات ثبتی قانوناً این هیات می باشد، شرط امکان طرح دعوی در دادگاه عمومی می باشد، به عبارت دیگر دادگاه در صورتی حق رسیدگی و اتخاذ تصمیم را دارد که موضوع از طریق هیات نظارت بدواً مطرح و نظر هیات کسب شده باشد در غیر این صورت دادگاه حق رسیدگی را ندارد.

دعاوی مربوط به اشتباهات ثبتی1مراجع رسیدگی کننده به اشتباهات ثبتی :

دو مرجع رسیدگی به اشتباهات ثبتی ( دعاوی مربوط به اشتباهات ثبتی ) ، هیات نظارت و شورای عالی ثبت می باشد.

هیات نظارت: برای رسیدگی به اشتباهات مربوط به امور ثبت اسناد و املاک در مقر دادگاه هر استان،هیاتی به نام هیات نظارت مرکب از رئیس ثبت استان یا قائم مقام او و دو نفر از قضات دادگاه استان به انتخاب وزیر دادگستری تشکیل می شود.بنابراین هیات نظارت به کلیه اشتباهات ثبتی مربوط به امور ثبتی در حوزه قضایی استان رسیدگی می نماید.

شورای عالی ثبت: تجدید نظر از آرای هیات های نظارت بر عهده شورای عالی ثبت است.همچنین رسیدگی و اعلام نظر در موارد ارجاعی از سوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به منظور ایجاد وحدت رویه در مواردی که آرای هیات نظارت متناقض و یا خلاف قانون صادر شده باشد، بر عهده شورای عالی ثبت می باشد.

اسناد معارض و مالکیت معارضی:

سند مالکیت معارض سندی است که تمام یا قسمتی از سند مالکیت قبلی را در برداشته باشد و تمام یا قسمتی از یک ملک در محدوده دو سند مالکیت باشد و به عبارت دیگر همه یا قسمتی از یک ملک که در سند مالکیت مؤخر قید شده وجود خارجی ندارد و همان است که در سند مالکیت مقدم الصدور قید شده است یعنی اگر نسبت به کل یا جزیی از ملکی دو بار سند مالکیت صادر شود یا در خصوص حقوق ارتفاقی متعارض باشند.

اسناد معارض یکی از اشتباهات ثبتی به شمار می رود و ادارات ثبت مکلفند به محض اطلاع از وجود اسناد معارض مراتب را به دفاتر اسناد رسمی حوزه مربوط کتبا ابلاغ و گزارش امور را جهت اتخاذ تصمیم به هیات نظارت ارسال کنند.پس از درخواست رسیدگی از هیات نظارت در صورتی که مرجع مزبور تشخیص دهد که در جریان مقدماتی ثبت املاک اشتباه موثری واقع شده و یا طی عملیات بعدی اشتباهی رخ داده ،عملیات مزبور را ابطال و جریان ثبت طبق مقررات، تجدید، تکمیل یا اصلاح می گردد. ( دعاوی مربوط به اشتباهات ثبتی )

هیات نظارت پس از رسیدگی و احراز وقوع اشتباهات ثبتی،دستور اصلاح ثبت دفتر املاک و اسناد مالکیت را صادر خواهد کرد.

لایحه قانونی راجع به اشتباهات ثبتی و اسناد مالکیت معارضی:

لایحه قانونی راجع به اشتباهات ثبتی به صورت زیر می باشد:

  • اشتباهات قلمی که در موقع ثبت یا ثبت انتقالات بعدی در دفتر املاک رخ داده و یا اشتباهاتی که قبل از ثبت ملک در جریان عملیات مقدماتی ثبت پیش آمده و موقع ثبت ملک در دفتر املاک مورد توجه قرار نگرفته و بعدا اداره ثبت به آن متوجه گردد در هیات نظارت مذکور در ماده ۶ قانون ثبت مطرح می شود و در صورتی که پس از رسیدگی وقوع اشتباه محرز و مسلم تشخیص گردد و اصلاح اشتباه موجب خلل به حق دیگری نباشد هیات نظارت دستور رفع اشتباه و اصلاح آن را در ستون ملاحظات ثبت ملک در دفتر املاک و سند مالکیت صادر می نماید.در صورتی که اصلاح مزبور خللی به حق دیگری برساند به شخص ذی نفع اخطار می کند که می تواند به دادگاه مراجعه نماید و اداره ثبت دستور رفع اشتباه یا اصلاح آن را پس از تعیین تکلیف نهایی در دادگاه صادر خواهد نمود.
  • در کلیه مواردی که هیات نظارت طبق بند ۲ از ماده ۲۵ اصلاحی سال ۱۳۱۷  قانون ثبت یا به موجب این قانون به اشتباهات رسیدگی می نماید می تواند با تعیین فهرستی از نوع اشتباهات که به نظر هیات موثر یا غیر موثر تشخیص گردیده، دستور رفع اشتباه و اصلاح ثبت ملک یا اجرا شقوق ۵ و ۶ و ۷ ماده ۲۵ اصلاحی قانون ثبت را به روسای ثبتی که مقتضی بداند بدهد.
  • هر موقع در هیات نظارت تشخیص شود نسبت به ملکی کلا یا بعضا اسناد مالکیت معارض صادر شده خواه نسبت به اصل ملک خواه نسبت به حدود یا حقوق ارتفاقی آن به ترتیب زیر عمل خواهد شد:

– سند مالکیت ثبت مقدم تا موقعی که به موجب حکم نهایی دادگاه ابطال نشده است، معتبر شناخته خواهد شد و سند مالکیت ثبت موخر تا زمانی که حکم نهایی از دادگاه به صحت آن صادر نشده باشد، نسبت به مورد تعارض سند معارض تلقی می شود.

– ادارات ثبت مکلفند به محض اطلاع از صدور اسناد معارض وجود سند مالکیت معارض (ثبت موخر) و همچنین سند مالکیت ثبت مقدم را به دفاتر اسناد رسمی حوزه مربوط کتبا ابلاغ نمایند و گزارش امر را جهت اتخاذ تصمیم به هیات نظارت ارسال دارند. در صورتی که هیات نظارت یا شورای عالی ثبت در تجدید رسیدگی وقوع تعارض را محرز بداند ثبت محل مراتب را کتبا به دارنده سند مالکیت معارض (ثبت موخر) ابلاغ می نماید.

چنانچه دارنده سند مالکیت معارض با اخطاری که طبق مقررات آیین دادرسی مدنی به او ابلاغ شده است در مدت دو ماه از تاریخ ابلاغ به دادگاه محل وقوع ملک مراجعه نکند و گواهی طرح دعوی را به اداره ثبت محل تسلیم و رسید اخذ ننماید و دارنده سند مالکیت مقدم گواهی عدم طرح دعوی را از مراجع صالحه در مدت مزبور تقدیم دارد، اداره ثبت بطلان سند مالکیت معارض را نسبت به مورد تعارض در ستون ملاحظات ثبت ملک قید و مراتب را به دارنده سند مزبور و دفاتر اسناد رسمی اعلام خواهد نمود. ( دعاوی مربوط به اشتباهات ثبتی )

  • دارنده سند مالکیت مقدم قبل از تعیین تکلیف نهایی در دادگاه می تواند نسبت به مورد سند مالکیت معامله کند ولی دفاتر اسناد رسمی مکلفند در متن سند قید کنند نسبت به مورد معامله سند مالکیت معارض صادر شده و مادام که تکلیف نهایی طبق این قانون معلوم نشده به خریدار سند مالکیت جدید داده نخواهد شد و همین حکم نسبت به انتقالات بعدی هم جاری است.
  • دارنده سند مالکیت معارض مادام که تکلیف نهایی سند مزبور در دادگاه معلوم نشده حق هیچگونه معامله نسبت به آن ندارد ولی می تواند حقوق متصوره خود را به دیگری انتقال دهد.

  • کسی که طبق ماده فوق ممنوع از معامله است،هرگاه نسبت به ملک مزبور معامله نماید پس از صدور حکم نهایی بر بطلان سند موخر التاریخ و با انقضا مدت دو ماه و عدم مراجعه دارنده سندی که تاریخا موخر است به محاکم به جریمه نقدی معادل یک برابر بهای مورد معامله محکوم خواهد شد و نیز سر دفتر آن اسناد رسمی هم که با وجود اخطار اداره ثبت در مورد سند مالکیت معارض اقدام به ثبت معامله نمایند به انفصال ابد از شغل سر دفتری محکوم خواهند شد. ( دعاوی مربوط به اشتباهات ثبتی )
  • کارمندان اداره ثبت که عمل مخالف مقررات آن ها موجب صدور سند مالکیت معارض یا معاملات معارض متعدد بشود، در دادگاه اداری مورد تعقیب و به انفصال موقت که کمتر از دو سال نخواهد بود و یا انفصال ابد به تناسب موضوع محکوم می شوند و تخلف آن ها مشمول مرور زمان تخلفات اداری نخواهد بود.

جهت مشاوره و کسب اطلاعات در این خصوص می توانید با وکیل آپ تماس بگیرید.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][dt_contact_form fields=”name,email,telephone,city,message” required=”name,email,country” button_title=”ارسال پیام”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”3046″ img_size=”400*400″][/vc_column][/vc_row]