[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مالیات بر درآمد:

در این مبحث می خواهیم درباره مالیات بر درآمد اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. در انتها جهت مشاوره و راهنمایی بیشتر در خصوص مالیات بر درآمد با وکیل آپ در تماس باشید.

مالیات یکی از مهمترین ابزاهای مالی دولت جهت کسب درآمد و همچنین تنظیم سیاست‌ های اقتصادی است. مالیات بر درآمد ابتدا در قرن ۱۸ میلادی توسط دولت آمریکا جهت تامین مخارج جنگ وضع شد.مالیات بر درآمد نوعی مالیات است که توسط دولت بر افراد و اشخاص اعمال می‌ شود و بسته به درآمد و عواید پرداخت‌ کننده مالیات متغیر است و عموماً مقدار این نوع مالیات برابر درصدی از درآمد قابل مالیات‌ گیری است.

نرخ مالیات با افزایش درآمد قابل مالیات‌ گیری تغییر می‌ کند. نرخ‌ های مالیات ممکن است بسته به نوع یا خصوصیات مالیات پردازنده متغیر باشد.طبق قانون، کسب‌ و کارها و اشخاص باید هر ساله درآمدهایشان را گزارش کنند تا تعیین شود که آیا آنها مشمول پرداخت مالیات هستند یا خیر. درآمد مالیاتی یک منبع کلیدی مالی است که دولت از آن برای تأمین مالی فعالیت‌ هایش استفاده کرده و به جامعه خدمت می‌ کند.

مالیات بر درآمد

مالیات بر درآمد

انواع مالیات بر درآمد:

انواع مالیات بر درآمد به صورت زیر می باشد:

  • مالیات بر درآمد مشاغل:

این نوع مالیات را افرادی که اصطلاحاً به آنها کسبه، اصناف، پیشه وران، صنعت‌ گران گفته می‌ شود و یا سایر افرادی که به صورت شخص حقوقی بابت درآمد حاصل از اشتغال به مشاغل آزاد و به‌ طور انفرادی یا با مشارکت‌ های مدنی پرداخت می‌ نمایند، کسبه، اصناف، پیشه وران، صاحبان حرف، صاحبان کارخانه ها، کارگاه های تولیدی و سایر افرادی که به صورت شخص حقیقی از طریق مشاغل آزاد کسب درآمد می کنند و یا به طور انفرادی مشارکت مدنی دارند یا به عناوین دیگری غیر از موارد مذکور در سایر فصل های قانون مالیات های مستقیم در ایران درآمدی تحصیل کنند، مشمول مالیات مشاغل هستند.

  • مالیات بر درآمد اجاره املاک:

مالیاتی است که به درآمد تحصیل‌ شده اشخاص حقیقی و حقوقی بابت اجاره املاک و مستغلات در ایران تعلق می‌ گیرد و در واقع موجر مالک می‌ باشد.

  • مالیات بر درآمد املاک:

 مالیاتی است که از درآمد شخص حقیقی یا حقوقی ناشی از واگذاری حقوق خود نسبت به املاک واقع در ایران پس از کسر معافیت مقرر اخذ می‌ شود.

  • مالیات بر درآمد وکلای دادگستری یا حق الوکاله:

وکلای دادگستری و کسانی که در محاکم اختصاصی وکالت می‌ کنند مکلفند در وکالت‌ نامه‌ های رقم حق الوکاله‌ ها را قید نمایند و معادل پنج درصد آن بابت على الحساب مالیاتی روی وکال تمبر الصاق و ابطال نمایند.

  • مالیات بر درآمد حق تمبر:

مالیات حق تمبر یکی از انواع مالیات های مستقیم است که به وسیله الصاق و ابطال تمبر روی اسناد و اوراق بهادار، از شخص متقاضی دریافت می گردد. این امر به دلیل به رسمیت شناختن اسناد صورت می گیرد.

  • مالیات بر درآمد کشاورزی:

کلیه فعالیت‌ های مربوط به کشاورزی، دامپروری، دامداری، پرورش ماهی و زنبور عسل و طیور ، صیادی، نوغان داری، احیای مراتع و جنگل‌ ها ،باغات اشجار از پرداخت مالیات معاف هستند ولی این بدین معنا نیست که مالیات تکلیفی و مالیات حقوق را نباید بپردازند بلکه منظور این است که این ها از مالیات بر عملکرد معاف هستند و می‌ توان اینطور گفت که مهمترین دلیل معافیت بر عملکرد این بخش ، تشویق اشخاص برای سرمایه گذاری و فعالیت در زمینه های فوق الذکر می‌ باشد.

  • مالیات بر درآمد اتفاقی:

درآمد نقدی و غیر نقدی که شخص حقیقی یا حقوقی به صورت بلاعوض و یا از طریق معاملات محاباتی و یا به عنوان جایزه یا هر عنوان دیگر از این قبیل تحصیل می‌ نماید مشمول مالیات اتفاقی به نرخ مقرر در ماده ۱۳۱ این قانون خواهد بود.

قانون مالیات بر درآمد:

پس از توضیحاتی که درباره این مالیات داده شد می خواهیم بدانیم چه قوانینی دارد.قوانین مالیاتی در چندین دسته تقسیم بندی می‌ شوند. مالیات بر درآمد برای اولین بار در دهه‌ های ۲۰ و ۳۰ شمسی مورد توجه قانون گذاران قرار گرفت. قانون این مالیات مصوب سال ۱۳۳۴ یکی از اولین مواد قانونی بوده که به این موضوع اشاره کرده است. در یکی از مواد این قانون ۱۱ گروه مختلف از اشخاص حقیقی و حقوقی نام برده شده که مشمول پرداخت این نوع مالیات هستند.

این مشاغل و گروه‌ ها شامل موارد زیر هستند:

  • کلیه حقوق‌ بگیران، اصناف، کسبه، بازرگانان و افراد دارای کارت بازرگانی، صنعتگران، صاحبان املاک و مستغلات
  • کلیه اشخاص حقوقی و شرکت‌ ها که در ایران و خارج از کشور کسب درآمد می‌ کنند.
  • مشاغل آزاد از قبیل پزشکان، وکلا، مهندسان و مواردی از این قبیل
  • افرادی که به هر نوع درآمدی اتفاقی در خارج یا داخل کشور دارند.
  • پیمانکاران و بسیاری از مشاغل دیگر.

علاوه بر قانون فوق، قوانین دیگری نیز قبل از انقلاب به تصویب رسیده که تمام یا بخشی از آن مربوط به مالیات بر درآمد است. از جمله این قوانین می‌ توان به املاک مزروعی، مستغلات و حق تمبر اشاره کرد.

مالیات

مالیات

مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی:

همانطور که گفته شد این مالیات یک نوع مالیات غیر مستقیم بوده که دولت با توجه به درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی بر آنها وضع می‌ کند.اشخاص حقیقی شامل افراد و کسبه‌ ای هستند که به صورت شخصی اقدام به فعالیت اقتصادی کرده‌ اند.اشخاص حقوقی همه ی شرکت ها و موسسات تجاری و انتفاعی که مراحل و پروسه قانونی در اداره ی ثبت شرکت ها را پشت سر گذاشته اند و به ثبت رسیده اند و دارای شماره ی ثبت می باشند که مشمول مالیات این فصل می باشند.میزان این نوع مالیات بسته به نوع کسب‌ و کار و میزان درآمد متفاوت خواهد بود.

مالیات بر درآمد چند درصد است:

درصد این مالیات متفاوت است مثلا برای اشخاص حقیقی و حقوقی هر کدام درصدی جدا در نظر گرفته شده است.طبق ماده ۱۰۵ قانون مالیات درآمد شرکت‌ ها و اشخاص حقوقی بعد از کسر کردن هزینه‌ های قابل قبول و همچنین در نظر گرفتن معافیت‌ ها، مشمول ۲۵ درصد خواهد بود. شرکت‌ ها برای پرداخت این مالیات نیازمند به ثبت اظهارنامه مالیاتی و ارسال آن به سازمان هستند. به این نوع مالیات معمولا مالیات بر عملکرد نیز گفته می‌ شود.

مالیات اشخاص حقیقی نیز طبق ماده ۱۳۱ قانون مالیات‌ های مستقیم سه نرخ جداگانه داشته که به صورت زیر است:

  • درآمد اشخاص حقیقی تا میزان ۵۰ میلیون تومان مشمول مالیات سالانه به میزان ۱۵ درصد
  • درآمد اشخاص حقیقی بین ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان مشمول مالیات سالانه به میزان ۲۰ درصد
  • درآمد اشخاص حقیقی از ۱۰۰ میلیون تومان به بالا مشمول مالیات سالانه به میزان ۲۵ درصد

لازم به ذکر است که هر ساله تا یک سقف مشخص درآمد اشخاص حقیقی از مالیات معاف خواهد بود. این مساله بیشتر به حقوق و دستمزد افراد مربوط می‌ شود که در لایحه بودجه هر سال این میزان مشخص خواهد شد.

چه کسانی مشمول مالیات هستند:

موارد زیر کسانی هستند که شامل پرداخت مالیات هستند:

  • کلیه مالکین اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی نسبت به اموال یا املاک خود واقع در ایران طبق مقررات باب دوم.
  • هر شخص حقیقی ایرانی مقیم ایران نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید.
  • هر شخص حقیقی ایرانی مقیم خارج از ایران نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران تحصیل می کند.
  • هر شخص حقوقی ایرانی نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید.
  • هر شخص غیر ایرانی (اعم از حقیقی یا حقوقی) نسبت به درآمدهایی که در ایران تحصیل می نماید و همچنین نسبت به درآمدهایی که بابت واگذاری امتیازات یا سایر حقوق خود و یا دادن تعلیمات و کمک های فنی و یا واگذاری فیلم های سینمایی (که به عنوان بها یا حق نمایش یا هر عنوان دیگر عاید آنها می گردد) از ایران تحصیل می کند.
مالیات غیر مستقیم

مالیات غیر مستقیم

کدام معافیت‌ های مالیاتی در پیش‌ نویس مالیات بر مجموع درآمد حذف شد:

حال می خواهیم بدانیم با پیش نویس لایحه قانون مالیات بر مجموع درآمد یا اصلاحیه قانون مالیات‌ های مستقیم بحث حذف و یا کاهش بسیاری از معافیت‌ ها و مشوق‌ ها که مطرح شد به چه صورت است:

  • درآمد کشاورزی، دامپروری، پرورش ماهی و طیور و زنبورعسل و…:

طبق متن این پیش نویس معافیت اشخاص حقوقی برای درآمد‌های حاصله از مشاغل یاد شده حذف شده و معافیت اشخاص حقیقی تا ۱۰۰ برابر معافیت پایه در نظر گرفته شده است.

  • درآمد فعالیت‌ های تولیدی و معدنی، خدمات بیمارستان‌ ها و هتل‌ ها:

طبق متن قانون فعلی، درآمد فعالیت‌ های تولیدی و معدنی، خدمات بیمارستان‌ ها و هتل‌ ها تا ۵ سال از شروع فعالیت معاف از مالیات است؛ اما طبق پیش نویس جدید معافیت بیمارستان‌ ها و هتل‌ ها حذف شده و سرمایه‌ گذاری تولیدی و معدنی به عنوان اعتبار مالیاتی لحاظ می‌ شود.

  • درآمد دانشگاه ها، آموزشگاه ها، مهد کودک‌ ها و باشگاه‌ های ورزشی:

طبق متن پیش نویس لایحه، ۵۰ درصد درآمد حاصل از فعالیت دانشگاه‌ ها، آموزشگاه ها، مهد کودک‌ ها و باشگاه‌ های ورزشی از مالیات معاف شده است.

  • درآمد حاصل از صادرات:

بر اساس پیش نویس لایحه، معافیت صادرات محصولات غیر خام به ۵۰ درصد کاهش یافته و معافیت صادرات خام حذف شده است.

  • معافیت‌ های مالیاتی کارگاه‌ های فرش دستباف و صنایع دستی و معافیت درآمد فعالیت‌ های پژوهشی و تحقیقاتی حذف شده است.
  • معافیت‌های مالیاتی مربوط به فعالیت‌ های انتشاراتی، مطبوعاتی، قرآنی، فرهنگی و هنری بر اساس پیش نویس لایحه، حذف شده است.
  • معافیت مالیاتی درآمد ۲۰ ساله در مناطق آزاد حذف شده است و به جای آن بخشودگی ۵۰ درصد مالیات بر درآمد در نظر گرفته شده است.
  • معافیت مالیاتی درآمد ۱۵ ساله شرکت‌ های دانش بنیان حذف و بخشودگی ۸۰ درصد مالیات بر درآمد لحاظ شده است.
  • معافیت مالیاتی سود تسعیر ارز حاصل از صادرات نیز حذف شده است.

جهت مشاوره و کسب اطلاعات در این خصوص می توانید با وکیل آپ تماس بگیرید.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][dt_contact_form fields=”name,email,telephone,city,message” required=”name,email,country” button_title=”ارسال پیام”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”3046″ img_size=”400*400″][/vc_column][/vc_row]