[vc_row][vc_column][vc_column_text]

نفقه و انواع آن:

در انتها جهت مشاوره و دریافت راهنمایی بیشتر در خصوص مطالبه نفقه و مهریه با وکیل آپ در تماس باشید .

نفقه در لغت به معنی هزینه و خرجی است.لازمه ادامه زندگی خانودگی آن است که هزینه های مربوط به آن تامین بشود.این مسئله اهمیت زیادی دارد به همین دلیل ، در قانون مدنی به تبعیت از احکام فقهی ، تامین نفقه زن و فرزند بر عهده مرد است و زن در این خصوص مسئولیتی نخواهد داشت ؛ حتی اگر شاغل و دارای درآمد کافی باشد. برای مشاوره می توانید با وکیل آپ در تماس باشید.

وکیل مطالبه نفقهانواع نفقه به صورت زیر است:

نفقه زوجه: قانون مدنی ریاست خانواده را از خصایص شوهر دانسته و در تداوم این امتیاز تکلیفی مهم بر دوش او گذاشته و او را موظف به پرداخت نفقه به زوجه در عقد دائم دانسته است.در این صورت زن می ‌تواند از شوهر آن را مطالبه کند و در صورت لزوم از طریق مدنی و کیفری توسط خود یا وکیل او را برای پرداخت نفقه تحت تعقیب قرار دهد.

نفقه خویشان یا اقارب: اقارب جمع اقرب و به معنی خویشان است و برابر قانون مدنی در روابط بین اقارب فقط اقارب نسبی در خط عمودی اعم از صعودی یا نزولی ملزم به انفاق یکدیگرند.اقراب نسبی در خط عمودی یا خط مستقیم خویشانی را می‌گویند که بعضی از بعضی دیگر به دنیا آمده‌اند اعم از اینکه واسطه‌ای در قرابت آنها وجود داشته باشد مانند پدربزرگ و مادربزرگ و بالاتر و نوه‌ها یا قرابت بدون واسطه باشد مانند پدرو فرزند یا مادر و فرزند.

نفقه شامل چه چیزهایی است:

شامل همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن می شود مثل مسکن، پوشاک، غذا، اثاثیه منزل و هزینه های درمان و حتی خادم. البته در صورتی که زن عادت به داشتن خادم داشته باشد و یا به واسطه مریضی نیاز به آن داشته باشد.

رابطه تمکین و نفقه:

بر طبق ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی هرگاه زن بدون مانع از وظایف خود امتناع کند در واقع تمکین نکند مستحق حق خود نخواهد بود.

مزایای نفقه زوجه:

  • زوجه می تواند نفقه زمان گذشته خود را نیز مطالبه کند. یعنی او می تواند برای مدت زمانی که در گذشته سپری شده و پولی در این مدت دریافت نکرده باشد ،خود و یا وکیل قانونی شخص دادخواست حقوقی مطالبه آن به دادگاه ارائه کند.
  • در صورت ورشکستگی یا فوت شوهر ، نفقه زن مقدم بر سایر بدهی های مرد می باشد و ابتدا نفقه زن پرداخت شده و سپس نوبت به سایر بدهی های مرد می رسد.
  • پرداخت نفقه به زوجه در ایران تنها وظیفه ای برای مرد است.در حقوق ایران تکلیفی در خصوص الزام به پرداخت آن از جانب زن وجود ندارد.
  • پرداخت نفقه زن به معنی فقر او نیست ، مثلا اگر زنی شاغل و قادر به تامین نیازهای مالی خود باشد ، باز هم مرد ملزم به پرداخت آن می باشد.
  • پرداخت نفقه توسط مرد ارتباطی به تمکن مالی وی ندارد به عبارت دیگر تمکن مرد شرط نیست چرا که بر اساس قانون در تعیین مقدار نفقه زن وضعیت اقتصادی شوهر در نظر گرفته نمی شود و ملاک نیازهای متعارف و متناسب زن است اما همانطور که گفتیم این موضوع در دادگاه ها در نظر گرفته می شود.
  • زن به دو روش میتواند نفقه خود را مطالبه کند، هم می تواند دادخواست حقوقی مطالبه آن را ارائه کند و هم می تواند به جرم ترک انفاق از مرد شکایت کند.

وکیل نفقهمیزان نفقه زوجه:

در قانون میزان مشخصی برای نفقه مشخص نشده است و ملاک تعیین حقوق زوجه نیازهای زوجه و شان اوست که در شرایط زمانی و مکانی مختلف، میزان آن متغیر خواهد بود. تمام نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن باید پوشش داده بشوند.در صورتی که زن و مرد بر سر میزان آن به توافق نرسند ، هر یک از آنها می توانند برای تعیین میزان آن به دادگاه مراجعه کنند.

در این شرایط ، دادگاه به تقاضای هر یک از زوجین ( غالبا زوجه ) قرار کارشناسی صادر می کند و پرونده را به کارشناس ارجاع می دهد تا آن را محاسبه و مصادیق آن را تعیین نماید که رای دادگاه برای هر یک از طرفین الزامی و لازم الاجرا می باشد.

نفقه دوران عقد:

طبق قانون، از لحظه جاری شدن عقد، رابطه زوجیّت بین مرد و زن برقرار می ‌شود و به موجب رابطه،‌ زن حق دریافت نفقه بر شوهرش دارد.اما از زمان جاری شدن عقد تا زمان تمکین خاص زن (رابطه زناشویی)، به او تعلق نمی‌ گیرد  مگر اینکه زن برای شروع به زندگی اعلام آمادگی کرده باشد.

 در صورتی که مرد از بردن همسرش به منزل مشترک خودداری کند در این صورت زن مستحق دریافت خرجی خواهد بود.در چنین شرایطی، زوجه باید بتواند ادعای خود را ثابت کند یعنی به نزدیکترین مجتمع قضایی محل سکونت خود مراجعه، سه برگ اظهارنامه دریافت و آمادگی خود را اعلام کند یا اینکه چند نفر را به شهادت بگیرد و استشهادیه ای تنظیم کند. در این خصوص می توانید به مشاوران وکیل آپ تماس حاصل فرمائید.

نفقه زوجه در عقد دائم و موقت:

بر اساس ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی  در عقد دائم خرجی زن بر عهده شوهر است.همانطور که مشخص است، این ماده تنها در عقد دائم را پیش بینی کرده است و حکمی در خصوص الزام به پرداخت آن در عقد موقت پیش بینی نشده است. به علاوه اینکه بر اساس ماده ۱۱۱۳ قانون مدنی ” در عقد موقت ، زن حقی ندارد ؛ مگر اینکه شرط شده باشد یا آنکه عقد مبنی بر آن جاری شده باشد “.

یعنی در عقد موقت ، اصل عدم پرداخت نفقه است ؛ مگر اینکه زن و شوهر در عقد موقت با یکدیگر توافق کرده باشند.

وکیل مطالبه نفقه و مهریهنفقه زنان شاغل:

نفقه به زنان شاغلی که در منزل همسر خود زندگی می کنند نیز تعلق می گیرد.حتی اگر زوجه در بیرون از خانه کار می کند و پولی را دریافت می کند تمام و کمال آن پول به خودش تعلق دارد و وظیفه ندارد که حتی یک ریال از آن را برای خانه و زندگی خرج کند و این وظیفه بر عهده همسر می‌ باشد.

نفقه زوجه در ایام عده وفات:

قانون مدنی زوجه درایام عده وفات مستحق دریافت نفقه نیست مگر حامله باشد، زیرا با فوت شوهر، رابطه زوجیت منحل شده و اموال شوهر پس از فوت متعلق حق ورثه قرار می‌گیرد. به موجب ماده مذکور در ایام عده وفات مخارج زندگی زوجه از اموال اقاربی که پرداخت نفقه به عهده آنان است پرداخت می‌ گردد.در وافع در صورت نیاز زن و تمکن فرزندان یا ابوین وی (پدر و مادر) باید آن را پرداخت کنند.

نفقه در صورت ترک منزل از ناحیه زوجه:

شوهر وظیفه دارد که در حد توانش منزلی متناسب با شئونات زن برای او فراهم کند حال اگر حضور زن در آن منزل احتمال ضرر و زیان شرافتی و یا بدنی (آزار و اذیت) را برای وی به همراه داشته باشد ترک آن منزل به معنی ناشزه بودن زن نیست و در این صورت خرجی زن تا برطرف شدن این مشکل برعهده شوهر است.

نفقه و مهریهنفقه بعد از طلاق:

اگر طلاق از نوع طلاق رجعی باشد، یعنی طرفین حق رجوع به یکدیگر را داشته باشند، در طول دوران عده که بسته به نوع طلاق بین ۲ تا ۳ طهر (دوران قاعدگی) می باشد، مرد مکلف به پرداخت نفقه زن است.اما در سایر انواع طلاق که از نوع بائن است، مرد تکلیفی به پرداخت آن پس از طلاق ندارد.

مدارک لازم برای مطالبه نفقه توسط وکیل:

  • اصل سند ازدواج
  • اصل شناسنامه
  • کپی کارت ملی
  • وکالت نامه که به وکیل داده می شود

جهت مشاوره و کسب اطلاعات در این خصوص می توانید با وکیل آپ تماس بگیرید.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][dt_contact_form fields=”name,email,telephone,city,message” required=”name,email,country” button_title=”ارسال پیام”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”3046″ img_size=”400*400″][/vc_column][/vc_row]