[vc_row][vc_column][vc_column_text]

حق اختراع چیست:

در اینجا می خواهیم درباره حق اختراع و شرایط ثبت آن توضیحاتی جامع در اختیار شما قرار دهیم. در انتها جهت دریافت راهنمایی و مشاوره بیشتر با وکیل آپ در تماس باشید.

قبل از توضیح درباره حق اختراع می خواهیم بدانیم تعریف اختراع چیست.اختراع در لغت به معنی نوآوری می‌ باشد.در علم حقوق اختراع محصول یا فرآیندی است که در نتیجه سعی و تلاش از تراوشهای فکری «مخترع» حاصل می‌ شود.قانونگذاران کشورهای مختلف برای حمایت از مخترعان و مبتکرین و تشویق آنها برای ایجاد محصولات و فرآیندهای جدید مبادرت به حمایت از اشخاص مذکور می‌ نمایند؛ این حمایت تحت عنوان حق اختراع صورت می‌ گیرد.

حق اختراع حقی است که مخترع در اثر ثبت اختراع به صورت انحصاری ، موقت و مشروط به رعایت تکالیف مقرر در قانون مربوطه دارا می باشد و به واسطه این حق می تواند در جهت استعمال ، انتقال ، فروش، عرضه برای فروش و اعطای مجوز بهره برداری در خصوص اختراع اقدام نماید.

حق اختراع

حق اختراع

ثبت اختراع و شرایط آن:

برای ثبت اختراع تشریفات شکلی و ماهوی خاصی لازم است که باید از سوی متقاضی ثبت اختراع و حسب مورد اداره ثبت اختراع رعایت گردد. شرایط ثبت اختراع به دو دسته شرایط شکلی و شرایط ماهوی تقسیم می‌ گردد. نحوه تنظیم تقاضانامه ثبت اختراع، افشا و توصیف اختراع در تقاضانامه و… از شرایط شکلی ثبت اختراع محسوب می‌ شوند.

شرایط ثبت اختراع به صورت زیر می باشد:

  • جدید بودن:اختراع مذکور تا تاریخ تسلیم اظهارنامه اختراع نباید مطرح شده باشد.از لحاظ ماهیتی تازه و بدیع باشد.اختراعی جدید است که با اختراعات و یا دانش موجود در اختراعات قبلی قابل پیش‌ بینی نباشد.
  • داشتن کاربرد صنعتی:منظور از صنعت کلیه صنایع از جمله کشاورزی، تولیدی، استخراجی و خدماتی می‌ باشد.اختراع باید کاربردی عملی داشته باشد.در صورتی که موضوع اختراع ناظر به تولید یک محصول باشد، باید امکان ساخت و تولید آن فراهم باشد.اگر موضوع اختراع مرتبط با فرآیند تولیدی است، باید پیاده‌ سازی آن فرآیند امکان پذیر باشد.
  • گام ابتکاری:اختراع با توجه به مجموعه اطلاعات و دانش موجود یک شخص که در رشته اختراع آگاهی و مهارت معمولی داشته باشد، قابل پیش‌ بینی نباشد.اختراع باید ابتکاری باشد، به این معنا که نتیجه فعالیتی خلاقانه است.داشتن گام ابتکاری، تنها بعد از احراز جدید بودن اختراع مطرح می‌ شود.

چه اختراعی قابل ثبت است:

اختراع چیزی است که برای اولین بار تولید یا ارائه می‌ شود. این محصول باید حتما خلاقانه و نو باشد. یعنی چیزی که کپی‌ برداری‌ شده از محصول دیگری باشد، نمی‌ تواند اختراع باشد.همچنین اختراع باید بتواند مشکلی را در یک حرفه، فن، صنعت، و مانند آنها حل کند.بر طبق قانون، اختراعی قابل ثبت است که حاوی ابتکار جدید و دارای کاربرد صنعتی باشد. ابتکار جدید عبارت است از آنچه که در فن یا صنعت قبلی وجود نداشته و برای دارنده مهارت عادی در فن مذکور معلوم و آشکار نباشد و از نظر صنعتی، اختراعی کاربردی محسوب می‌ شود که در رشته های از صنعت قابل ساخت یا استفاده باشد. مراد از صنعت، معنای گسترده آن است و شامل مواردی نظیر صنایع د‌ستی، کشاورزی، ماهیگیری و خدمات نیز می شود.

اختراع

اختراع

مدت حق اختراع:

مدت حق استفاده انحصاری از اختراع در کشورهای مختلف متفاوت بوده و اغلب بین ۱۶ الی ۲۰ سال است. به موجب قوانین ایران ، مدت اعتبار ورقه اختراع به تقاضای مخترع می تواند ۱۰،۱۵ یا حداکثر ۲۰ سال باشد و مدت مزبور صراحتاَ در ورقه اختراع قید می گردد.در چنین صورتی مخترع یا قائم مقام قانونی او حق انحصاری ساخت یا فروش اعمال یا استفاده از اختراع خود را خواهد داشت.

مواردی که از حیطه حمایت از اختراع خارج است:

اینها مواردی هستند که پیش از این در فنون و صنایع پیش‌ بینی شده باشند یعنی در هر نقطه از جهان از طریق انتشار کتبی یا شفاهی افشا شده باشند.موارد زیر از حیطه حمایت اختراع خارج هستند:

  • کشفیات ، نظریه های علمی ، روش های ریاضی و آثار هنری.
  • طرح ها و قواعد یا روش های انجام کار تجاری و سایر فعالیت های ذهنی و اجتماعی.
  • روش های تشخیص و معالجه بیماری های انسان یا حیوان.
  • منابع ژنتیک و اجزاء ژنتیک تشکیل دهنده آنها و همچنین فرآیندهای بیولوژیک تولید آنها.
  • آنچه قبلاً در فنون و صنایع پیش بینی شده باشد.
  • اختراعاتی که بهره برداری از آنها خلاف موازین شرعی یا نظم عمومی و اخلاق حسنه باشد.

آیا مالکیت اختراع قابلیت انتقال دارد:

یک مخترع علاوه بر حقوق معنوی که برای ذکر نام ایشان به عنوان مخترع حق اختراع دارد، دارای حقوق مادی نیز می باشد.به طور کلی برای صاحب حق اختراع (مخترع) دو نوع حق به رسمیت شناخته شده است: حق مادی و حق معنوی که از میان این دو، حق مادی اختراع قابلیت نقل و انتقال داشته و حق معنوی قائم به شخص مخترع می باشد.

بعد از صدور ورقهٔ اختراع مخترع حقوقی را کسب می‌ نماید که عبارتند از:

  • حق استفاده و تولید
  • حق نگهداری، عرضه، انتقال و فروش
  • حق صادرات و واردات
  • حق اعطای مجوز بهره برداری
مخترع

مخترع

شرایط وام اختراع:

از مزایایی که برای مخترعین در نظر گرفته شده استفاده از تسهیلات مالی و وام است.اما سریع نمی توانند به آن دسترسی پیدا کنند.

در این خصوص چندین روش وجود دارد که به آنها اشاره می‌ کنیم:

  • یکی از روش‌ های دریافت وام اختراع، استفاده از همان ماده قانونی بوده که قبلا به آن اشاره کردیم. یعنی ماده ۷ آیین‌ نامه اجریی حمایت از شرکت‌ های دانش‌ بنیان.
  • استفاده از تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی وابسته به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری.
  • استفاده از وام و تسهیلات مالی صندوق نوآوری و شکوفایی

مراحل ثبت اختراع:

ارائه یک طرح جدید و خلق یک اثر همواره برای انسان ها امری جذاب و هیجان انگیز می باشد.اگر با توجه به توضیحات داده شده، اختراع شما قابل ثبت است برای ثبت آن می توانید مراحل زیر را انجام دهید:

  • ابتدا شما باید در سایت مرکز مالکیت معنوی، اظهارنامه ثبت اختراع خود را به صورت الکترونیکی ثبت کنید.
  • سپس از طبقه بندی بین المللی اختراع، طبقه مورد نظر خود را انتخاب کنید.
  • در این مرحله، مدارک و اظهارنامه شما به صورت مقدماتی و شکلی بررسی می‌ شود. اگر نقصی وجود داشته باشد، شما باید این نقایص را رفع کنید. سپس موضوع شما بررسی می‌ شود.
  • در این مرحله، در بانک اطلاعاتی اداره مالکیت معنوی، سایر اختراعات بررسی می‌ شوند. اگر عین اختراع شما وجود داشت، درخواست شما رد می‌ شود. اما در صورتی که همانند و شبیه آن موجود باشد، به شما اطلاع می‌ دهند و شما باید تفاوت‌ های اختراع خود را شرح دهید و جنبۀ نوآوری آن را مشخص کنید.
  • در این مرحله، در صورت تأیید شدن در مراحل قبلی، مرجع ذی‌ صلاح باید انتخاب شود، تا متقاضی برای ادامه فرایند خود به آنجا مراجعه کند.
  • سپس از این مرجع باید استعلام صورت بگیرد.
  • در این مرحله از مراحل ثبت اختراع ، اگر پاسخ مرجع، مبتنی بر تأیید اختراع بود، ابلاغیه پذیرش صادر می‌ شود. در غیر این‌ صورت اخطار رد داده می‌ شود.
  • در صورت پذیرفته شدن اختراع، هزینه حق‌ الثبت اختراع باید پرداخت شود.
  • سپس آگهی صادر می‌ شود و در روزنامه رسمی منتشر می‌ شود و پس از آن گواهینامه ثبت اختراع شما صادر می‌ شود.

جهت مشاوره و کسب اطلاعات در این خصوص می توانید با وکیل آپ تماس بگیرید.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][dt_contact_form fields=”name,email,telephone,city,message” required=”name,email,country” button_title=”ارسال پیام”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”3046″ img_size=”400*400″][/vc_column][/vc_row]