[vc_row][vc_column][vc_column_text]

حق تالیف:

می خواهیم درباره حق تالیف اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. در انتها جهت دریافت راهنمایی و مشاوره بیشتر با وکیل آپ در تماس باشید.

حقوق مالکیت‌ های معنوی که به گزاره (حقوق معنوی) از آن یاد می‌ شود، دو بخش دارد: حقوق مالکیت‌ های صنعتی و حقوق آفرینش‌ های ادبی و هنری. حقّ تألیف، مصداقی از حقوق آفرینش‌ های ادبی و هنری است.موضوع حق تألیف از پدیده‌ های نوظهور می‌ باشد که در محافل حقوقی جهان اخیراً مطرح شده است و دولت ها هم در تنظیم مقررات پایدار برای تعیین روابط میان تولید کنندگان و مصرف کنندگان آفریده‌ های فکری و کالاهای فرهنگی با چالش هایی روبرویند.

حق تالیف

حق تالیف

مفهموم و آثار حق تالیف:

حق مؤلف یا حقّ تألیف مهمترین مصداق این دسته از حقوق مالکیت‌ های فکری، شمرده می‌ شود.حقوق پدیدآورندگان آثار، بسیار متنوع و گوناگون هستند. در میان این حقوق، آن چنان که مبانی حقوق مؤلف، نمایان ساخته است، حقوق مالی به منظور تامین حمایت از زندگی آبرومندانه پدید آورنده و ترغیب سایرین به خلق آثار ارزشمند، در نظر گرفته شده اند.

پدید آورندگان عمدتا ناگزیرند حقوق مالی خود را به شکلی از اشکال به بهره برداران واگذار نمایند. یکی از مبانی شناسایی حقوق انحصاری پدیدآورندگان آثار نیز در همین امر نهفته است تا هم صاحب اثر بتواند از طریق انتقال حقوق خود، درآمد کسب نماید و هم فرصتی برای دسترسی جامعه به دانش و اطلاعات فراهم گردد.حق تالیف مال یا اموالی است که در عوض واگذاری حق استفاده از تمام یا بخشی از حقوق مالی مؤلف توسط خود او یا قائم مقام وی، پرداخت می گردد. اهمیت آن نیز معادل اهمیت شناسایی حقوق مالی پدید آورنده است.

نقص حق تالیف:

مبانی حق تألیف را می‌ توان از دو منظر «مبانی حق تألیف از دیدگاه حقوق موضوعه» و «مبانی حق تألیف از دیدگاه حقوق اسلامی و فقه» بررسی کرد. مبانی حق تألیف از دیدگاه حقوق موضوعه به دو دسته مبانی مبتنی بر حق‌ های طبیعی و مبانی مبتنی بر نظریه‌ های فایده‌ گرایی تقسیم می‌ شوند؛حمایت از حق تألیف به منظور حمایت از آثار ناشی از به کارگیری استعداد و آفرینش‏ های هنری اعمال می‌ شود.طبعاً کپی‏ برداری غیر مجاز ناقض تلاش و زحمت مؤلف در آفرینش یک اثر است.‌

هرکس در بستر مبادلات الکترونیکی با تکثیر، اجرا و توزیع (عرضه و نشر) مواردی که در قانون حمایت حقوق مؤلفان مصنفان و هنرمندان مصوب ۳/۹/۱۳۴۸ و قانون ترجمه و تکثیر کتب و نشریات و آثار صوتی مصوب ۲۶/۹/۱۳۵۲ و قانون حمایت از حقوق پدیدآورندگان نرم‌ افزارهای رایانه‌ ای مصوب ۴/۱۰/۱۳۷۹، منوط بر آن که امور مذکور طبق مصوبات مجلس شورای اسلامی مجاز شمرده شود، در صورتی که حق تصریح شده مولفان را نقض نماید به مجازات سه ماه تا یک سال حبس و جزای نقدی به میزان پنجاه میلیون (۵۰۰۰۰۰۰۰) ریال محکوم خواهد شد.

تالیف

تالیف

تعهدات نویسنده در حق تالیف کتاب:

خداوند بزرگ، نوجویی و ترقی‌ خواهی را در طبیعت بشر، به ودیعت نهاد، زیرا همواره انسان از رکود، جمود و کهنگی می‌ گریزد و با قریحه خدادادی و تلاش فکری، می‌ کوشد تا طرحی نو دراندازد که هم به پیشرفت جامعه، کمک رساند و هم به منافع معنوی و مادی خود، دست یابد.در حق تالیف کتاب نویسنده تعهداتی دارد.در خلق آثاری چون کتاب صاحب اثر باید فایل نهایی بدون غلط و تغییرات و به صورت ویراستاری شده به انتشارات تحویل دهد.چنانچه مالکیت اثر متعلق به نویسنده نباشد، وی مکلف به اخذ مجوزهای لازم از نهادهای مربوطه خواهد بود و ناشر در این خصوص مسئولیتی بر عهده نخواهد داشت.

چنانچه اثر نیازمند اصلاحاتی از سوی ارشاد باشد، نویسنده مکلف به انجام اصلاحات در چارچوب قوانین و مقررات جمهوری اسلامی خواهد بود.در طرح حق تألیف امتیاز کتاب به طور کامل برای صاحب اثر خواهد بود و نویسنده اجازه انتشار تمام یا بخشی از اثر خویش در خارج از انتشارات را بدون اجازه ناشر نخواهد داشت.

تعهدات ناشر در حق تالیف کتاب:

پس از توضیح درباره تعهدات نویسنده در حق تالیف کتاب،ناشر نیز تعهداتی دارد که به آن می پردازیم.فرآیندهای انتشار کتاب، از پیگیری‌ های اداری و هزینه‌ های مادی شامل: صفحه آرایی و طراحی جلد، اخذ فیپا، شابک و مجوز چاپ، طراحی جلد و صفحه آرایی، چاپ و صحافی، عرضه و انتشار، تبلیغات و بازاریابی در این طرح به طور کلی بر عهده انتشارات خواهد بود.انتشارات مکلف است حداکثر تا ۳ ماه از تاریخ تحویل کتاب از سوی مولف به ناشر نسبت به چاپ و انتشار آن اقدام نماید.بسته به میزان شمارگان کتاب و نوبت چاپ درصد مؤلف قابل افزایش و یا کاهش است.

مولف

مولف

تکلیف حق مالکیت پس از مرگ پدیدآورنده:

می خواهیم بدانیم پس از اینکه فردی آثاری را خلق کرد و به دیار باقی شتافت تکلیف آن چه خواهد شد که به بررسی آن می پردازیم.حق‌ تالیف آثار متوفی باید برای همیشه به وراث برسد.

اگر در مخالفت با این امر چنین استدلال و توجیه شود که فلسفه تعیین  مهلت ۵۰ ساله و ایجاد محدوده زمانی برای آثار فکری، به دلیل حمایت از جامعه و منافع عمومی است و چنین گفته شود که پدیدآورندگان آثار مزبور، هرگز با هدف استفاده از بهره و منافع  اقتصادی انتشار اثر، دست به تالیف نمی‌ زنند و بر این اساس، قائل به این باشیم که مصوبه استمرار «حقوق مولفف پس از ۵۰ سال از زمان مرگ» فرمول بی عیب و نقص و کاملی است که همه موارد را در بر گرفته است، به نظر می‌ رسد تا حدودی از موازین انصاف و عدالت و اصل حمایت از حقوق مصنفین و مولفین فاصله گرفته‌ ایم.

چرا که حتی در زمان حیات صاحب اثر نیز، حقوق دریافتی ناشر کمتر از مبلغ دریافتی مولف نیست و پیش‌ بینی یک حکم واحد و مطلق درباره همه آثار نمی‌ تواند عادلانه باشد؛ بلکه تعیین محدوده زمانی برای این موضوع، نوعی کم‌ لطفی در حق بهترین نخبگان یک مملکت است و لذا بازماندگان مولف حق دارند درباره انتشار یا عدم انتشار آثار متوفی نظر بدهند و اصلا مقبول و پسندیده نیست که حق‌ تالیف آثار مولف به جیب ناشران و افرادی برود که هیچ تلاشی در راستای خلق و آفرینش چنین آثاری انجام نداده‌ اند.

جهت مشاوره و کسب اطلاعات در این خصوص می توانید با وکیل آپ تماس بگیرید.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][dt_contact_form fields=”name,email,telephone,city,message” required=”name,email,country” button_title=”ارسال پیام”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”3046″ img_size=”400*400″][/vc_column][/vc_row]