[vc_row][vc_column][vc_column_text]

تعریف فروش اجباری و مجازات آن :

در انتها جهت دریافت مشاوره و راهنمایی بیشتر در خصوص دعاوی مربوط به فروش اجباری با وکیل آپ در تماس باشید.

قانونگذار در ماده ۱۵ قانون تعزیرات حکومتی مصوب ۱۳۶۷ ، ماده ۶۴  قانون نظام صنفی اصلاحی سال ۱۳۹۲ و تبصره ۱ ماده ۳-۳ قانون حمایت از مصرف کنندگان فروش و ارائه خدمات به صورت اجباری را به عنوان تخلف از سوی واحدهای صنفی جرم انگاری کرده و مجازات و تعزیرات مربوط به آن را در قوانین فوق الذکر پیش بینی کرده است.

به موجب این قوانین تعریف آن عبارت است از فروش تحمیلی یک یا چند کالا یا خدمات به همراه کالا یا خدمات دیگر در سطح عمده فروشی یا خرده فروشی.

فروش اجباری

هم چنین درتبصره ۱ ماده ۲ قانون حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان آمده است: “فروش زوری و اجباری یک یا چند نوع کالا یا خدمت به همراه کالا یا خدمت دیگر ممنوع است”.

به علاوه در ماده ۶۴ قانون نظام صنفی نیز اعلام می‌کند که فروش به صورت تحمیلی یک یا چند نوع کالا یا خدمات به همراه یک یا چند نوع کالا و خدمات دیگر خلاف حقوق مصرف‌کنندگان است.

اما همان‌طور که مشخص است تفاوتی در تعریف ماده ۶۴ قانون نظام صنفی و ماده ۱۵ قانون تعزیرات حکومتی وجود دارد که به شرح ذیل است:

  • قانون نظام صنفی به خدمات اجباری نیز اشاره کرده، در حالی که قانون تعزیرات حکومتی به فروش و ارائه خدمات به صورت زوری و اجباری در سطح عمده‌فروشی و خرده‌فروشی اشاره و آن را ممنوع کرده است.
  • جریمه اعلام شده در قانون تعزیرات با جریمه و الزام فروشنده در قانون نظام صنفی (جریمه نقدی معادل ۵برابر قیمت فروش کالای تحمیلی یا خدمت اجباری) متفاوت است و قانون نظام صنفی در زمینه ارائه خدمات اجباری نیز تعیین تکلیف کرده است.

مصادیق فروش اجباری کالا و خدمات:

  • عرضه هرگونه کالا در قالب هدیه و دریافت وجه نقد دریافت کالای هدیه به قیمتی پایین تر از قیمت فروش و الزام خریدار به خرید هدیه در قالب طرح مذکور از مصادیق فروش اجباری بوده و تخلف محسوب می شود.
  • فروش بیمه بدون تقاضا و تمایل بیمه گذار یا ملزم کردن وی به هر طریقی به خرید بیمه یا خرید از یک بیمه گر خاص.
  • فروش تحمیلی خدمات در تالارهای عروسی.
  • فروش خدمات واحدهای امداد خودرو به صورت اجباری.
  • الزام دانش آموزان به تهیه روپوش مدرسه از مراکز و تولیدی های خاص (هیچ مدرسه ای حق ندارد به صورت مستقل و انحصاری با یک تولیدی قرارداد بسته و دانش آموزان را مجبور به خرید از آن تولیدی خاص کنند. فقط می توانند در این زمینه اولیا و دانش آموزان را راهنمایی کنند).
  • تحمیل شرکت های پخش یا عرضه کننده کالا برای خرید کالایی بی کیفیت و کم تقاضا به همراه کالای مورد نیاز به صورت عمده فروشی یا خرده فروشی.

از آن جایی که هدف از فروش کالا و خدمات ایجاد حس رضایت مندی در مصرف کنندگان است و در فروش تحمیلی به دلیل فروش کالاهای بی کیفیت، و در اغلب موارد فاقد استاندارد و تاریخ مصرف گذشته این حس از مصرف کننده گرفته شده و منافع وی از بین می رود، مصرف کننده از خرید صرف نظر کرده و این امر نه تنها موجب خلل در امر اقتصاد جامعه می شود، بلکه تبعات اجتماعی، مالی و سلامتی نیز برای مصرف کنندگان به همراه دارد.

مجازات فروش اجباری :

  • برای فروش به صورت زوری و اجباری کالا: الزام فروشنده به پس گرفتن کالا و جریمه نقدی معادل پنج برابر قیمت فروش کالای تحمیلی.
  • برای فروش و ارائه خدمات به صورت اجباری : جبران خسارت وارد شده به خریدار و جریمه نقدی معادل پنج برابر مبلغ خدمات اجباری.

جهت مشاوره و کسب اطلاعات در این خصوص می توانید با وکیل آپ تماس بگیرید.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][contact-form-7 id=”3418″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”3046″ img_size=”400*400″][/vc_column][/vc_row]