[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مالیات بر ارزش افزوده:

در اینجا می خواهیم توضیحاتی درباره مالیات بر ارزش افزوده و انواع آن در اختیار شما قرار دهیم. در انتها جهت مشاوره و راهنمایی بیشتر در خصوص مالیات بر ارزش افزوده با وکیل آپ در تماس باشید.

قبل از هر چیز می خواهیم بدانیم مالیات چیست.مالیات انتقال بخشی از درآمد جامعه به دولت محسوب می شود که دولت ها این مبالغ پرداختی را برای جبران هزینه هایی که برای جامعه و مردم انجام می دهند مصرف می کنند. مالیات ، پرداختی بلاعوض محسوب می شود که به اشخاص حقیقی و حقوقی تعلق می گیرد.

ارزش افزوده ، تفاوتی است بین ارزش کالا و خدمات عرضه شده با ارزش کالا و خدمات خریداری شده در یک بازه زمانی معین. یعنی تفاوت ارزش آن چه خرید شده است و آن چه به فروش رسیده است. مالیات بر ارزش افزوده، شیوه ای از پرداخت مالیات است که هزینه مالیات را از دوش تولید کننده برداشته و بر روی زنجیره کامل تولید، توزیع و مصرف تقسیم می‌ کند.

این روش که هم‌ اکنون در بیش از ۱۶۰ کشور جهان در حال اجرا است، در حقیقت نوعی مالیات غیر مستقیم و چند مرحله‌ ای است که در هر مرحله از زنجیره تولید-توزیع-مصرف بر اساس ارزشی مبادله ای کالا اخذ می‌ شود.این نوع مالیات در هر بخش از این زنجیره به بهای کالا یا خدمات افزوده‌ شده و توسط خریدار پرداخت و به فروشنده که دریافت‌ کننده آن محسوب می‌ شود پرداخت می‌ شود. دریافت‌ کننده نیز مکلف است آن را به سازمان امور مالیاتی یا همان دولت پرداخت نماید.

انواع مالیات بر ارزش افزوده به صورت زیر می باشد:

  • مالیات بر ارزش افزوده از نوع مصرفی
  • مالیات بر ارزش افزوده از نوع درآمدی
  • مالیات بر ارزش افزوده از نوع تولیدی
مالیات بر ارزش افزوده

مالیات بر ارزش افزوده

کالاهایی که مالیات بر ارزش افزوده به آنها تعلق می گیرد:

کالاهایی وجود دارند که مالیات ارزش افزوده به آنها تعلق می گیرد.قانون این مالیات شامل همه کالاها و خدمات که در بازار ایران به فروش می ‏رسند به استثنای ۱۷ قلم کالای ذکر شده در ماده ۱۲ این قانون می‏ شود. درباره دو کالای خاص سیگار و سوخت هواپیما هم این قانون استثنا دارد که از سیگار ۱۲ درصد و از سوخت هواپیما ۲۰ درصد مالیات بر ارزش افزوده اخذ خواهد شد.

درباره شمول قانون مالیات بر ارزش افزوده لازم به یادآوری است که قانون، اختیار این مالیات به اصناف و فروشندگان را به عهده سازمان امور مالیاتی واگذار کرده است.

بر اساس توافق اولیه مجلس و دولت مقرر شده است در گام اول، صرفاً وارد کنندگان و توزیع ‏کنندگانی که حجم گردش مالی آنها سالانه از یک میلیارد تومان تجاوز می‏ کند، مشمول این مالیات باشند به این ترتیب بسیاری از اصناف خرده ‏پا و ارایه‏ کنندگان خدمات از پرداخت مالیات هستند.

کالاهای معاف از مالیات بر ارزش افزوده:

مطابق اصل ۵۱ قانون اساسی، هیچ نوع مالیاتی وضع نمی‌ شود، مگر اینکه به‌ موجب قانون معافیت‌ ها و بخشودگی‌ های آن مشخص‌ شده باشد.این مالیات نیز از این قانون مستثنا نیست و در خود معافیت‌ هایی در نظر گرفته است.برای اینکه فشار مالیات از دوش اقشار کم‌ درآمد کاسته شود، قانون مالیات معافیت‌ هایی را برای برخی کالاها و خدمات در نظر گرفته است. در کنار این‌ ها، برخی معافیت‌ ها نیز جنبه فرهنگی و ملی دارند.

کالاهایی که معاف از مالیات هستند به صورت زیر می باشند:

  • کلیه تخفیفات اعطایی به خریدار کالا یا خدمات.
  • مالیاتی که قبلا توسط عرضه کننده کالا یا خدمات پرداخت شده است.
  • هر نوع مالیات غیر مستقیم و هر نوع عوارضی که هنگام عرضه کالا یا خدمات پرداخت شده است.
  • اموال غیر منقول اشخاص حقیقی یا حقوقی  مشمول مالیات ، از پرداخت VAT معاف است.
  • فرش دستبافت، کالاهای اساسی مثل قند و شکر و برنج و گندم و آرد و لبنیات و گوشت و شیر خشک و نان و سویا، از VAT معاف است.
  • کلیه تجهیزاتی که در فرودگاه ها برای عملیات ناوبری استفاده می شود.
  • فعالیت صندوق های قرض الحسنه مجاز و کلیه خدمات بانکی و موسسات اعتباری و صندوق های تعاون و تعاونی ها.
  • کلیه محصولات کشاورزی که فرآوری نشده باشد.
  • خوراک دام و طیور

  • دام و طیور زنده و آبزیان و فعالیت های زنبورداری.
  • فعالیت های مرتبط با انواع کود و سم و نهال و بذر
  • کلیه خدمات حمل و نقل عمومی درون و برون شهری (ریلی-زمینی-هوایی-دریایی)
  • کلیه فعالیت های مرتبط با چاپ و نشر و کاغذ
  • کلیه خدمات مشمول مالیات بر درآمد حقوق که موضوع قانون مالیات های مستقیم است.
  • کلیه خدمات درمانی مثل اعم از انسان و حیوان و گیاه
  • کلیه خدمات توانبخشی و حمایتی بیماران و نیازمندان
  • کلیه خدمات مربوط به دارو و تجهیزات پزشکی
  • کلیه خدمات پژوهشی و آموزشی طبق تایید وزارت علوم و وزارت بهداشت و وزارت کار.
  • کلیه کالاهای  همراه مسافر که برای استفاده شخصی و منطبق با قانون صادارت و واردات باشد.
  • کلیه اقلام برای مصارف نظامی و انتظامی که به تایید وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح برسد.

توجه کنید، طبق ماده ۱۳  قانون مالیات بر ارزش افزوده، صادرات هر گونه کالا و خدمات به خارج از کشور که از طریق مرزهای رسمی کشور انجام  شود، مشمول قانون این مالیات نیست. اگر مالیاتی هم پرداخت شود، قابل استرداد است. روش استرداد هم به این صورت است که شما باید برگه خروج از گمرک را به همراه اسناد مربوطه به اداره مالیاتی تسلیم کرده تا نسبت به عودت مبلغ اقدام شود.

ارزش افزوده

ارزش افزوده

مزایا و معایب مالیات بر ارزش افزوده:

پس از تعریف کامل در مورد مالیات بر ارزش افزوده می خواهیم درباره مزایای آن توضیح دهیم که به صورت زیر می باشد:

  • گسترش پایه مالیاتی: مالیات بر ارزش افزوده می تواند بخش هایی از اقتصاد که تحت پوشش دادن آن ها با استفاده از سایر روش ها مانند مالیات بر فروش، دشوار است را پوشش دهد.
  • افزایش درآمدهای مالیاتی: استفاده از مالیات ارزش افزوده (Value Added Tax) به دلیل گسترش پایه مالیاتی می تواند درآمدهای مالیاتی را بسیار افزایش دهد.
  • کاهش هزینه اخذ مالیات: مالیات بر ارزش افزوده، مکانیزمی خود اجرایی دارد. لذا احتمالا هزینه‌ های جمع آوری در مقایسه به سایر روش‌ های اخذ مالیات، پایین‌ تر است. همچنین استفاده از این روش،‌ موجب کاهش مالیات مضاعف، کاهش فرارهای مالیاتی و کاهش وقفه زمانی پرداخت نیز می‌ شود و به طور کلی با ساده سازی و کارایی خود،‌ کمک شایانی به اصلاح ساختار کلی نظام مالیاتی کشور خواهد کرد.

همانطور که در بالا در مورد مزایای این مالیات گفتیم این مالیات می تواند معایبی هم داشته باشد.از جمله معایب آن می توان به ترس از افزایش تورم در کشور اشاره کرد. در واقع این مالیات، قیمت تمام شده فروش را در مراحل مختلف اخذ مالیات افزایش می دهد. همچنین اجرای این روش نیازمند انجام مطالعات دقیق و علمی و ایجاد ساختار سازمانی مورد نیاز است.

نرخ مالیات بر ارزش افزوده:

ارزش افزوده از سال ۸۷ با نرخ ۳% آغاز شد و به مرور زمان این درصد افزایش پیدا کرد تا به امروز که نرخ مالیات ارزش افزوده به ۹% رسیده است. از این نرخ ، ۶% به عنوان مالیات ارزش افزوده و ۳% به عنوان عوارض ارزش افزوده تقسیم می شود.

آثار اجرای مالیات بر ارزش افزوده:

همانطور که گفته شد مالیات بر ارزش افزوده ،مالیات غیر مستقیمی است که بر تفاوت بین ارزش کالاها و خدمات عرضه شده با ارزش کالاها و خدمات خریداری یا تحصیل شده در یک دوره معین وضع می‌ گردد.حال این مالیات آثاری نیز دارد.در لایحه‌ ی این مالیات تقدیمی به مجلس شورای اسلامی، تاریخ اجرای مالیات بر ارزش افزوده ابتدای سال ۱۳۸۴ تعیین شده است. اما پس از اجرای این مالیات در ایران، لازم است آثار اقتصادی آن بررسی شود. آثار اقتصادی اجرای لایحه‌ ی مالیات بر ارزش افزوده از سه جنبه‌ ی آثار درآمدی، آثار تورمی و آثار توزیعی بررسی شده است. لازم است بگوییم که فرض ضمنی در این تحلیل‌ ها بر این است، لایحه‌ ی مالیات بر ارزش افزوده که در ۴۲ ماده تنظیم شده، به‌ طور کامل اجرا شود و تغییری در موارد آن صورت نگیرد.

پرداخت مالیات بر ارزش افزوده به صورت ماهانه بهتر است یا سالانه:

این مالیات را می توان هم ماهانه پرداخت کرد هم سالانه.پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معمولا هر سه ماه انجام می شود و روش بهتری می باشد زیر باعث می شود در انتهای سال مبلغ زیادی نشده و به صورت ریز ریز پرداخت شود و افرادی که به صورت ماهانه یا سه ماهه مالیات خود را می پردازند در انتهای سال دیگر نیازی به پرداخت VAT ندارند و فقط اگر خطا و اختلافی دیده شود آن اختلاف حساب پرداخت می شود.

جرائم عدم پرداخت مالیات بر ارزش افزوده:

اگر مؤدی مالیاتی ، در مهلت مقرری که قانون تعیین می کند، نسبت به پرداخت مبلغ بدهی یا تقسیط آن اقدام نکنند و تکالیف مشخص شده را توجه نکنند، علاوه بر پرداخت مالیات مشخص شده، بایستی جریمه دیر کرد هم پرداخت کنند، مشمول جرایم تاخیر پرداخت مالیات نیز به شرح زیر خواهد بود:

  • عدم ثبت نام مودیان در مهلت مقرری که قانون تعیین کرده است، معادل هفتاد و پنج درصد مالیات متعلق تا تاریخ ثبت نام است.
  • عدم صدور صورت حساب خرید یا فروش معادل یک برابر مالیات متعلق
  • عدم درج صحیح قیمت در صورت حساب فروش کالا یا خدمات معادل یک برابر ما به الفتاوت مالیات متعلق خواهد بود.
  • استنکاف از درج و تکمیل اطلاعات صورت حساب طبق فرمتی که سازمان امور مالیاتی اعلام کرده است، مستوجب جریمه ای معادل ۲۵ درصد مالیات خواهد بود.
  • اگر مودی، اظهارنامه از تاریخ ثبت نام ارائه نکند، پنجاه درصد مالیات متعلقه، جریمه خواهد شد.
  • اگر مودی، از تسلیم دفاتر یا اسناد و مدارک مثبته، خودداری کند، بیست و پنج درصد مالیات متعلقه، جریمه خواهد شد.

نکته ای که باید توجه کنید در مبحث جرایم VAT آن است که اگر مشمول پرداخت مالیات هستید و تاخیر در پرداخت داشته باشید، طبق ماده ۲۳ این قانون، به ازای هر ماه تاخیر پرداخت، جریمه ای معادل ۲ درصد در ماه نسبت به مالیات پرداخت نشده و مدت تاخیر، به شما تعلق خواهد گرفت.

نحوه اعتراض به مالیات ارزش افزوده:

پرداخت مالیات برای بسیاری از مدیران کسب‌ و کارها در ایران و جهان یک چالش پر دردسر بوده و اکثر آنها تلاش می‌ کنند با روش‌ های مختلف از آثار سوء این چالش‌ بکاهند.اگر معافیت مالیاتی شرکت‌ های دانش‌ بنیان و برخی معافیت‌ های دیگر را نادیده بگیریم، باید گفت به لحاظ قانونی و از منظر ملی نیاز است که صاحبان کسب‌ و کارها دین خود را نسبت به کشور با پرداخت مالیات ادا کنند.اما مساله این است که در بسیاری از مواقع عدم اطلاع کافی صاحبان کسب‌ و کار از قوانین و رویه‌ ها باعث می‌ شود تا حقوقشان خواسته یا ناخواسته زیر پا گذاشته شود.

معمولا یکی از راهکارها برای کاشتن از جرائم این حوزه، اعتراض مالیاتی بوده که خود به روش‌ های مختلفی صورت گرفته و مراحل گوناگونی نیز دارد.در صورتی که شخص یا شرکت مودی نسبت به برگه مطالبات مالیات با برگ استرداد اضافه پرداختی اعتراض داشته باشد، می تواند ظرف مدت ۲۰ روز پس از ابلاغ اوراق مطالبه مالیات اعتراض کتبی خود را به اداره امور مالیاتی مربوط برای رفع اختلاف تسلیم نماید و در صورت رفع اختلاف با رئیس امور مالیاتی مربوطه، پرونده مختومه می گردد.

مالیات

مالیات

نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده:

طبق ماده ۱۴ این قانون، ماخذی که برای محاسبه مالیات بر ارزش افزوده مودیان ، توسط سازمان امور مالیاتی در نظر گرفته شده است، بهای کالا یا خدماتی است که در صورت حساب درج می شود. اگر مودی، به هر دلیلی از ارائه صورتحساب خودداری کند، ماخذ محاسبه مالیات، قیمت روز کالا یا خدمات است.اگر تخفیفی به خریدار یا فروشنده داده شده باشد و عوارضی که در زمان عرضه کالا یا خدمات پرداخت شده باشد، مشمول ماخذ محاسبه مالیات بر ارزش افزوده نخواهد بود. ماخذ مخاسبه مالیات واردات کالا، ارزش گمرکی کالا به همراه حقوق ورودی شامل حقوقی گمرکی و سود بازرگانی است.

نحوه محاسبه در ایران به روش «صورت حسابی» یا به‌ اصطلاح تخصصی آن روش «تفریقی غیر مستقیم» است. در این روش خریدار هنگام خرید محصول علاوه بر بهای کالا، باید مالیات ارزش افزوده آن که شامل ضریب نرخ مالیات بر ارزش افزوده در بهای کالا است را به فروشنده پرداخت کند. فروشنده نیز موظف به دریافت این مبلغ بوده تا در پایان هر دوره مالیاتی آن را به سازمان امور مالیاتی پرداخت کند.

طبیعی است فروشنده واسطه، خود یک بار این کالا را خریداری کرده و در آن زمان مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کرده است. میزان این مالیات پرداختی توسط فروشنده واسطه به سازمان امور مالیاتی، در واقع ما به‌ التفاوت مالیات بر ارزش افزوده دریافتی و پرداختی او می شود.

فرمول محاسبه: بهای کالا + (بهای کالا × نرخ مالیات بر ارزش افزوده) = بهای پرداختی نهایی توسط خریدار به فروشنده

جهت مشاوره و کسب اطلاعات در این خصوص می توانید با وکیل آپ تماس بگیرید.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][dt_contact_form fields=”name,email,telephone,city,message” required=”name,email,country” button_title=”ارسال پیام”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”3046″ img_size=”400*400″][/vc_column][/vc_row]