[vc_row][vc_column][vc_column_text]

قاچاق کالا و ارز چیست:

در اینجا می خواهیم اطلاعات جامعی درباره قاچاق و انواع آن در اختیار شما قرار دهیم. در انتها جهت دریافت مشاوره و راهنمایی بیشتر در خصوص جرائم قاچاق کالا و ارز با وکیل آپ در تماس باشید.

با گسترش و پیچیده شدن روابط تجاری و تنوع تولیدات ماشینی، ترویج فرهنگ مصرفی، تسهیل حمل‌ و نقل و گسترش روابط سیاسی اقتصادی پدیده قاچاق روز به روز پیچیده تر شد و زمینه ارتکاب آن افزایش یافت و این بلای اقتصادی گریبان‌ گیر کشورها شد.

قاچاق، واژه‌ ای ترکی که به معنای «کاری پنهان که با تردستی انجام شده باشد» است. قاچاق کالا مربوط به صنعت بازرگانی و در زمینه حمل‌ و‌ نقل محموله کاربرد دارد. اصولاً هنگامی که در موقع جا به‌ جایی کالا عملی بر خلاف قوانین و مقررات حمل و نقلی صورت بگیرد مشمول قاچاق کالا می‌ شود. اگر این جا به جایی در داخل کشور باشد، به آن قاچاق داخلی و چنانچه از یک نقطه خارجی به نقطه‌ ای در داخل کشور باشد، از لفظ قاچاق خارجی برای آن استفاده می‌ گردد.

قاچاق

قاچاق

انواع قاچاق:

بعد از تعریف قاچاق می خواهیم بدانیم چند نوع آن وجود دارد.به طور کلی قاچاق را می‌ توان به قاچاق داخلی و خارجی تقسیم کرد.در این تقسیم‌ بندی مبدأ و مقصد محموله قاچاق در نظر گرفته می‌ شود و چنانچه این دو نقطه در یک کشور باشند داخلی و در غیر این صورت خارجی محسوب می‌ شود.

همچنین با لحاظ عوارض تعلق گرفته به کالا، آن را می‌ توان به قاچاق عوارض گمرکی و قاچاق عوارض بلدی تقسیم کرد. بر این اساس صدور و ورود کالاهای مجاز بدون دادن عوارض گمرکی، و حمل و نقل کالا در داخل کشور بدون دادن عوارض بلدی نیز قاچاق محسوب می‌ شود. از سوی دیگر با توجه به ممنوع بودن و نبودن کالاهای قاچاق، این جرم قابل تقسیم به قاچاق کالاهای ممنوعه و کالاهای مجاز تقسیم می‌ شود.

موارد شامل قاچاق:

به طور کلی هر معامله ای که در کشور انجام شود که پیش از آن از سوی دولت منع شده باشد، “قاچاق” نام می گیرد. از دید علم اقتصاد هر نوع کالایی که به طور مخفی به مرزهای کشور وارد و یا از آن خارج شود نیز به عنوان کالای قاچاق شناخته می شود.

حال می خواهیم توضیح دهیم که قاچاق مطابق با قوانین جمهوری اسلامی ایران شامل چه مواردی می شود:

  • واردات و صادرات کالا از مسیرهای غیر مجاز(مسیرهایی غیر از تبصره ۱ ماده ۱۰۳ قانون)
  • ورود و خروج کالا بدون انجام تشریفات گمرکی
  • عدم خروج وسیله نقلیه یا کالای ورود موقت، ورود موقت برای پردازش، عبور خارجی و مرجوعی ظرف مدت تعیین شده از گمرک
  • خروج کالا از محدود گمرک بدون پرداخت حقوق یا ارائه اظهارنامه
  • عبور کالاهای خارجی تعویض شده یا ناقص شده
  • واردات یا صادرات کالاهای ممنوع تحت عنوان کالای مجاز یا کالای مجاز مشروط
  • افزودن کالای دیگر به کالاهای اظهار شده در اسناد ارائه داده شده به گمرک
  • ورود کالای مجاز یا مجاز مشروط به نام یک کالای مجاز یا مجاز مشروط دیگر دارای حق ورودی کمتر
  • عدم ورود وسایل نقلیه و کالاهای دارای صدور ممنوع یا مشروط با عنوان خروج موقت یا کابوتاژ ظرف مدت مشخص به قلمرو گمرکی به استثنای موارد فورس ماژور (قوه قهریه)
  • ورود و خروج کالا با استفاده از شمول معافیت با ارائه اظهارنامه خلاف یا مدارک غیر واقعی و یا ارائه مجوزهای جعلی به گمرک
  • تعویض کالاهای صادراتی پروانه کسب شده با کالاهای ممنوع‌ الصدور یا مشروط یا با ارزش کمتر
  • انتقال کالاهای معافیت دار بدون رعایت قوانین طبق ماده ۱۲۰ به دیگران
انواع قاچاق

انواع قاچاق

قاچاق کالا و ارز:

قاچاق کالا و ارز عبارت است از هر فعل یا ترک فعلی است که موجب نقض تشریفات قانونی مربوط به ورود و خروج کالا و ارز گردد و براساس این قانون و یا سایر قوانین، قاچاق محسوب و برای آن مجازات تعیین شده باشد و در مبادی ورودی یا هر نقطه از کشور حتی محل عرضه آن در بازار داخلی کشف شود »

مطابق با بند ب این ماده کالا عبارت است از « هر شیء که در عرف، ارزش اقتصادی دارد » و به شرح بند پ ارز عبارت است از « پول رایج کشورهای خارجی، اعم از اسکناس، مسکوکات، حواله جات ارزی و سایر اسناد مکتوب یا الکترونیکی است که در مبادلات مالی کاربرد دارد ».

قاچاق کالاهای مجاز و مشروط:

برای صادرات و واردات کالاهای مشروط باید تشریفات گمرکی به درستی انجام شود و بر حسب قانون از مراجع ذی ربط  قاونی نیز مجوز دریافت شود.اما کالاهای مجاز را می توان با استفاده تشریفات گمرکی و بانکی صادر و یا وارد نمود و نیازی به کسب مجوز ندارد.

جریمه های نقدی کالاهای مشروط و یارانه ای و… به صورت زیر می باشد:

  • کالای مجاز: جریمه نقدی یک تا دو برابر ارزش کالا
  • کالای مجاز مشروط: جریمه نقدی معادل یک تا سه برابر ارزش کالا
  • کالای یارانه ای: جریمه نقدی معادل دو تا چهار برابر ارزش کالا
  • ارز: جریمه نقدی ارز ورودی، یک تا دو برابر بهای ریالی آن و جریمه نقدی ارز خروجی، دو تا چهار برابر بهای ریالی آن

قاچاق کالاهای ممنوع:

هر کس مرتکب قاچاق کالای ممنوع گردد یا آن را نگهداری یا حمل نماید یا بفروشد، علاوه بر ضبط کالا به صورت زیر مجازات می شود:

  • در صورتی‌ که ارزش‌ کالا تا ده میلیون (۱۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال باشد، به جزای نقدی معادل دو تا سه برابر ارزش کالای ممنوع
  • درصورتی که ارزش کالا از ده میلیون (۱۰.۰۰۰.۰۰۰) تا یکصد میلیون (۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال باشد به جزای نقدی معادل سه تا پنج برابر ارزش کالای ممنوع
  • در صورتی که ارزش کالا از یکصد میلیون (۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰) تا یک میلیارد (۱.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال باشد به بیش از شش ماه تا دو سال حبس و به جزای نقدی معادل پنج تا هفت برابر ارزش کالای ممنوع
  • در صورتی که ارزش کالا بیش از یک میلیارد (۱.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال باشد به دو سال تا پنج سال حبس و به جزای نقدی معادل هفت تا ده برابر ارزش کالای ممنوع

پیشگیری از قاچاق:

قاچاق به عنوان یکی از دغدغه های اصلی دولتمردان، پدیده ای چند بُعدی است که موجب اخلال در نظام اقتصادی، اجتماعی و امنیت کشور می شود. مقابله با این پدیده از دیرباز دارای جایگاه ویژه ای در سیاست کیفری تقنینی ایران بوده است.

ترخیص کالا از گمرک با ارائه گواهی نامه های شناسه کالا و همچنین ارائه شناسه رهگیری که برای هر کالا منحصر به فرد می باشد، یکی از تمهیدات مناسب برای پیشگیری از قاچاق کالا می باشد. در این روش تمایزی اساسی بین کالاهای جعلی و قاچاقی و کالاهای خارجی و مجاز که بر طبق قانون به کشور وارد می شوند، ایجاد خواهد شد.

استفاده از سامانه هوشمند یکی دیگر از راه های مناسب برای پیشگیری از قاچاق کالا می باشد. در این روش به درستی بر صادرات، واردات، حمل و نقل و نگهداری نظارت می شود. لذا لازم است تا دستگاه های مرتبط به تجارت خارجی ضمن استفاده از افراد با تجربه و کاربلد همکاری لازم را با دستگاه های مسئول به منظور مبارزه با قاچاق کالا و ارز انجام دهند.

قاچاق کالا

قاچاق کالا

ستاد رسیدگی کننده به قاچاق:

وقتی قانون برای یک عمل یا ترک عملی را جرم معرفی می‌ کند، حتما برای رسیدگی به آن باید یک مسئول هم در نظر بگیرد.برای قاچاق هم به همین صورت است و قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز «ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز» را با هدف «سیاست‌ گذاری، برنامه‌ ریزی، هماهنگی و نظارت در حوزه امور اجرایی، پیشگیری و مبارزه» با این جرم تشکیل داده است.

وزیران دادگستری، اطلاعات، امور اقتصادی و دارایی، کشور، امورخارجه، صنعت، معدن و تجارت، راه و شهرسازی، جهادکشاورزی، نفت، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یا معاونان ذی‌ ربط آنان و ۲ نفر از نمایندگان عضو کمیسیون‌ های اقتصادی و قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی به انتخاب مجلس و رؤسای سازمان‌ های تعزیرات حکومتی، جمع‌ آوری و فروش اموال تملیکی، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران،رئیسان کل بانک مرکزی و گمرک جمهوری اسلامی ایران، رئیس مؤسسه ملی استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و کشاورزی ایران و معاون اجتماعی و پیشگیری قوه‌ قضاییه و نماینده تام‌ الاختیار رئیس قوه قضاییه اعضای تشکیل‌ دهنده این ستاد هستند.

مرجع صالح برای رسیدگی به جرم قاچاق:

رسیدگی به جرایم قاچاق کالا و ارز سازمان یافته و حرفه‏ ای،کالاهای ممنوع و کالا و ارز مستلزم حبس و یا انفصال از خدمات دولتی در صلاحیت دادسرا و دادگاه انقلاب است و در صورتی که دادگاه انقلاب در محل وقوع جرم تشکیل نگردد، پرونده به نزدیک‌ ترین دادگاه انقلاب محل وقوع جرم جهت رسیدگی ارسال گردد.سایر پرونده‏ های قاچاق کالا و ارز، تخلف محسوب و رسیدگی به آن در صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی است.

بنابراین حدود صلاحیت دادسرا و دادگاه انقلاب عبارت است از :

  • جرایم قاچاق کالا و ارز سازمان یافته و حرفه ای، خواه موضوع قاچاق مشمول ماده ۱۸ باشد یا ماده ۲۲ یا غیر
  • قاچاق کالاهای ممنوع (ماده ۲۲ و تبصره ها و سایر قوانینی که ورود یا صدور کالایی را ممنوع مرده باشند)
  • قاچاق هر نوع کالا و ارزی که مشمول مجازات حبس و یا انفصال از خدمات دولتی باشد.
  • مجازات مالی جزای نقدی.
  • ضبط وجوه حاصله از قاچاق کالای ممنوع.
  • ضبط آلات و ادواتی که جهت ساخت کالای ممنوع به منظور قاچاق یا تسهیل ارتکاب قاچاق کالای ممنوع مورد استفاده قرار می گیرد.
  • منصرف از تخلفات و مصادیق و تعریف به عمل آمده آن، سایر جرایم در حوزه و قلمرو و جرم قاچاق کالا و ارز اعم از اینکه مشمول ماده ۱۸ باشند یا ۲۲ ولی به طریق سازمان یافته و یا توسط قاچاقچی حرفه ای محقق شده باشد.

جهت مشاوره و کسب اطلاعات در این خصوص می توانید با وکیل آپ تماس بگیرید.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][dt_contact_form fields=”name,email,telephone,city,message” required=”name,email,country” button_title=”ارسال پیام”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”3046″ img_size=”400*400″][/vc_column][/vc_row]