[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مالیات بر مصرف:

می خواهیم در این مبحث درباره مالیات بر مصرف صحبت کنیم. در انتها جهت مشاوره و راهنمایی بیشتر در خصوص مالیات بر مصرف با وکیل آپ در تماس باشید.

مالیات یک هزینه اجتماعی به شمار می رود که شهروندان یک جامعه برای بهره برداری و استفاده از امکانات موجود و فراهم آوردن امکان جایگزینی این امکانات آن را می پردازند.مالیات به انواع و اقسام مختلفی تقسیم می شود اما اگر بخواهیم یک تقسیم بندی کلی در خصوص این مفهوم ارائه کنیم باید بگوییم که مالیات به دو دسته بندی کلی مالیات های مستقیم و مالیات های غیر مستقیم تقسیم می شود.

مالیات بر مصرف جزء دسته بندی مالیات های غیر مستقیم محسوب می شود.مالیات هایی که به طور غیر مستقیم بر کالاها و خدمات مصرفی وضع می شود و از مصرف کننده نهایی دریافت می شود.این نوع مالیات بیشتر برای تامین مخارج دولت در برخی از کشور ها اعمال می شود.

به بیان ساده تر می توان گفت با مالیاتی که بر کالاهای مصرفی اعمال می شود مصرف کننده میزان خریدهای اضافی خود را کاهش می دهد و پول خود را بیهوده خرج نمی کند و از این طریق انگیزه سرمایه گذاری برای تولید در او بیشتر شده، در نتیجه با کاهش مصرف اضافی، سرمایه گذاری خصوصی را در کشور افزایش می دهد.

مالیات مصرف کننده یا همان مالیات بر مصرف نهایی به این طریق عمل می کند که مالیات را بدون واسطه از مصرف کننده دریافت می کند و همچنین پایدارترین نوع مالیات است.در واقع این مالیات، مالیاتی است که مصرف‌ کنندگان کالاهای خاص در زمان خرید آن کالا (به‌ همراه قیمت کالا) پرداخت می‌‌ کنند.

به این ترتیب هر کس که میزان بیشتری از آن کالا مصرف کند، در نهایت مالیات بیشتری نیز پرداخت می‌‌ کند. گرچه این نوع مالیات نهایتا به‌ وسیله‌ ی مصرف‌ کننده‌ ی نهایی پرداخت می‌‌ شود، اما وظیفه‌ ی قانونی پرداخت آن به دولت، به‌ عهده‌ ی تولید کنندگان و فروشندگان است و در واقع این مالیات قیمت کالاست به شکلی که مصرف کننده نمی داند چه مقدار از قیمت کالا به عنوان مالیات توسط تولید کننده یا فروشنده به دولت پرداخت می شود.

مالیات بر مصرف

مالیات بر مصرف

مالیات بر مصرف شامل چه چیزهایی می شود:

مالیات بر مصرف، انواع بسیار زیادی دارد که بارزترین نمونه‌ ی آن در ایران، مالیات بر مشروبات غیر الکلی ماشینی و مالیات بر دخانیات است.از دیگر موارد می توان مالیات بر فرآورده های نفتی،تولید الکل طبی و صنعتی و مالیات اتومبیل را نام برد.در اکثر کشورها کالاها و خدماتی مانند قند، شکر،دخانیات و بنزین نیز از کالاهای تزیینی و تجملاتی شامل مالیات مصرف می شوند.

مزایای مالیات بر مصرف:

بعد از توضیحاتی که درباره مالیات بر مصرف و انواع آن داده شد می خواهیم بدانیم این مالیات چه مزایایی دارد.یکی از مهمترین مزیت‌ های این مالیات آن است که این نوع مالیات با نرخ های مختلف بر کالاها و خدمات قابل اعمال و از این نظر یک ابزار سیاست‌ گذاری کارآمد در اختیار دولت محسوب می‌ شود.

به طور خاص افزایش این مالیات در خصوص کالاهای لوکس و کاهش آن برای کالاهای ضروری، و یا افزایش آن برای کالاهای وارداتی و کاهش آن برای کالاهای تولید داخلی، از جمله اقداماتی است که از سوی دولت‌ ها در دستورکار قرار گرفته است تا اهدافی همچون کاهش نابرابری اقتصادی و یا حمایت از تولید داخلی را محقق نماید.

مهمترین مزیت مالیات بر مصرف در آن است که این نوع مالیات به جای جریمه افرادی که با ایجاد ارزش افزوده به کسب درآمد می‌ پردازند و اخذ مالیات از آنها، بار مالیاتی را به دوش اشخاصی می‌ اندازد که بیش از دیگران به مصرف کالا و خدمات می‌ پردازند و به این ترتیب به نوعی پس انداز و سرمایه‌ گذاری را تشویق می‌ کند.

مالیات مصرف

مالیات مصرف

تفاوت مالیات بر مصرف با مالیات بر درآمد:

در مالیات بر درآمد افراد و شرکت‌ ها (و نه ثروت آنها) مبنای مالیات است. شاید بتوان گفت که مالیات بر درآمد اشخاص مهم­ترین نوع مالیات است. مالیات بر درآمد ممکن است به دو شیوه‌ ی متفاوت اخذ شود؛ به‌ عنوان مثال ممکن است که مالیات هر کدام از انواع درآمدها جداگانه دریافت شود (مثلاً مالیات بر حقوق و مالیات بر درآمد املاک) یا اینکه مالیات از مجموع درآمدهای شخص دریافت شود.

به طور طبیعی بخش قابل توجهی از درآمدهای مالیاتی دولت‌ ها از طریق اخذ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی بدست می‌ آید. در این روش مالیاتی دولت بخشی از درآمدهای اخذ شده اشخاص، از جمله درآمد حاصل از فعالیت‌ های شغلی و یا درآمدهای حاصل از عایدات سرمایه‌ ای آنها را، حتی پیش از آنکه به دستشان برسد، به عنوان مالیات از حساب آنها برداشت می‌ کند.

اما منظور از مالیات بر مصرف آن دسته از قواعد مالیاتی است که در زمان هزینه کرد درآمدها به منظور خرید کالا و خدمت، از مردم اخذ می‌ شود. مالیات بر فروش، مالیات بر ارزش افزوده و تعرفه واردات گمرکی، از جمله مهمترین انواع مالیات بر مصرف هستند که در طول دهه‌ های اخیر از سوی کشورهای جهان مورد استفاده قرار گرفته است و علاوه بر اثرات سیاستی در جامعه، یکی از منابع درآمدی مهم دولت‌ ها نیز محسوب می‌ شود.

به این ترتیب تفاوت اصلی این دو رویکرد مالیاتی در زمان اخذ مالیات است؛ مالیات بر درآمد در هنگام تحصیل درآمدها و مالیات بر مصرف در زمان هزینه کرد درآمدها از مردم اخذ می‌ شود.

مالیات

مالیات

پرداخت مالیات مصرف بر عهده چه کسی است:

همانطور که گفته شد مالیات بر مصرف یکی از مالیات های غیر مستقیم است و می خواهیم بدانیم که پرداخت آن بر عهده چه کسی است.نمونه‌ های مالیات بر مصرف در کشورهای مختلف شامل مالیات بر فروش (فروشگاهی)، مالیات بر استفاده و مالیات بر رسیدهای ناخالص کسب‌ و کارها است.این مالیات‌ به عهده مصرف‌ کنندگانی است که قیمت بالاتری بابت برخی کالاها و خدمات پرداخت می‌ کنند که قیمت بالاتر در واقع شامل مالیات است که توسط فروشنده کالا یا خدمات دریافت می‌ شود و به وزارت دارایی پرداخت می‌ شود.

این مالیات معمولا نرخ متفاوتی برای انواع کالاها دارد برای اینکه بر اساس، اساسی بودن یا لوکس بودن یک کالا تعیین می‌ شود؛ مثلا بسیاری از مواد غذایی، کالای اساسی هستند پس نرخ مالیات کمتری دارند اما جواهرات، کالای لوکس محسوب می‌ شوند و درنتیجه نرخ مالیات بالاتری دارند.

البته ممکن است بر روی دسته خاصی از کالاها اعمال شود تا هدف فرهنگی یا اقتصادی خاصی حاصل شود؛ مثلا مالیات بر تنباکو نرخ بالایی دارد تا عدم خرید یا مصرف سیگار تشویق شود چرا که برای سلامت مضر است. این نوع مالیات معمولا به نام «مالیات گناه» هم شناخته می‌ شود که روی مشروبات الکلی هم اعمال می‌ شود. نوع دیگری از مالیات‌ به افرادی مانند راننده‌ ها تکلیف می‌ شود که از منابع خاصی مانند بنزین بهره‌ مند می‌ شوند تا صرف تعمیر و نگهداری جاده‌ ها، بزرگراه‌ ها و پل‌ ها شود.

جهت مشاوره و کسب اطلاعات در این خصوص می توانید با وکیل آپ تماس بگیرید.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][dt_contact_form fields=”name,email,telephone,city,message” required=”name,email,country” button_title=”ارسال پیام”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”3046″ img_size=”400*400″][/vc_column][/vc_row]